Καστανά Ουρανία

Άρθρα

Γιατί να επισκεφτώ έναν ψυχολόγο;

Σε κάποιες φάσεις της ζωής μας, μπορεί να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες ή καταστάσεις που δημιουργούν δυσάρεστα συναισθήματα και εμποδίζουν την ομαλή μας εξέλιξη. Αποτέλεσμα μπορεί να είναι η έκπτωση της λειτουργικότητάς μας στην προσωπική ζωή, στον επαγγελματικό τομέα και στην κοινωνικότητά μας που οδηγεί στη συνέχεια στη μείωση της ποιότητας ζωής μας. Ο Ψυχολόγος είναι ο ειδικός, ο οποίος έχει εξειδικευθεί στο να κατανοεί τα μείζονα και μη ζητήματα που απασχολούν τον σημερινό άνθρωπο και να τον βοηθάει να αναπτύσσει δεξιότητες, οι οποίες τον καθιστούν ικανό να λύνει τα προβλήματά του. Ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να εκφράζει ελεύθερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά του χωρίς το φόβο μήπως πληγώσει κάποιον, να τον κατακρίνουν ή να έχει άλλες δυσάρεστες συνέπειες. Μπορεί να ανακαλύπτει τις ανάγκες του, τους φόβους, τις προσδοκίες και τις πεποιθήσεις που καθορίζουν τη ζωή του. Στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία μπορεί να δοκιμάσει και να υιοθετήσει - σε ένα ασφαλές πλαίσιο με την καθοδήγηση του θεραπευτή του - καινούριους και πιο λειτουργικούς τρόπους σκέψης και συμπεριφορές που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή του και να βρίσκει λύσεις σε θέματα που τον απασχολούν. Ακόμη και όταν δεν είναι δυνατόν να αλλάξουμε τις καταστάσεις που μας προκαλούν ψυχικό πόνο και ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα, η ψυχοθεραπεία μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε αυτές τις καταστάσεις και να απαλλαχθούμε έτσι από τις αρνητικές συνέπειές τους. Ο ψυχολόγος δε «θεραπεύει» μόνος του αλλά βοηθάει τον ενδιαφερόμενο με διάφορες τεχνικές να απαλλαγεί από τον ψυχικό του πόνο, να αλλάξει τη ζωή του και να βάλει εφικτούς στόχους αυτοβελτίωσης μέσα από μια εποικοδομητική συνεργασία. Μεταφορικά θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τις συνεδρίες με τον ψυχολόγο με την παρακάτω ιστορία...

Ο Γιάννης βρίσκεται σε ένα μέρος της γης και δεν είναι ευχαριστημένος ούτε με το μέρος στο οποίο βρίσκεται, ούτε με τις καταστάσεις που βιώνει. Θέλει να φύγει από εκεί. Ο θεραπευτής του Γιάννη του υποδεικνύει άλλα μέρη, άλλους προορισμούς. Μπορεί να του δείξει όμορφα νησιά, ψηλά βουνά αλλά και μεγάλες πόλεις ή και άλλες πολιτείες. Μπορεί να του δείξει πώς μπορεί να φτάσει εκεί, να τον βοηθήσει να επιλέξει το σωστό τρόπο για εκείνον. Ο προορισμός είναι επιλογή και ευθύνη του Γιάννη, ο θεραπευτής του τον βοηθάει να φτάσει εκεί που θέλει. Θα είναι κοντά στο Γιάννη καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, θα επικοινωνεί μαζί του και θα τον ενθαρρύνει να προχωρήσει. Τη διαδρομή όμως θα τη διανύσει ο ίδιος ο Γιάννης και η επίτευξη του στόχου θα οφείλεται στη δική του προσπάθεια.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας προσφέρει:

βοήθεια στην εύρεση λύσης σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που δεν μπορούσατε να λύσετε μόνοι σαςψυχολογική στήριξη σε κρίσιμες φάσεις της ζωήςβοήθεια στην απόκτηση μιας γενικής δεξιότητας στη λύση προβλημάτωνβοήθεια στην αλλαγή και αντικατάσταση δυσπροσαρμοστικών ή αυτοκαταστροφικών μορφών συμπεριφοράςκαθοδήγηση για την αύξηση των επιδόσεών σαςβελτίωση της εικόνας του εαυτού σας και τόνωση της αυτοεκτίμησης σας.Θέματα συζήτησης με τον ψυχολόγο θα μπορούσαν επίσης να είναι:

§ υπερβολικό άγχος και κρίσεις πανικού

§ ένταση και άγχος στις σχέσεις και στην οικογένεια

§ ανεξήγητη κόπωση

§ αϋπνίες

§ έντονες διακυμάνσεις σωματικού βάρους

§ συναισθήματα θλίψης, μοναξιάς και αποτυχίας

§ αίσθηση του ανικανοποίητου

§ ψυχοσωματικές ενοχλήσεις

§ δυσκολίες στον έλεγχο θυμού

§ δυσκολίες επικοινωνίας

§ δυσκολίες στο σχεδιασμό και την πραγματοποίηση στόχων

§ φοβίες (αγοραφοβία, κοινωνική φοβία, πετοφοβία)

§ σεξουαλικά προβλήματα ή ανησυχίες

Στις συνεδρίες για Αυτογνωσία και Προσωπική Ανάπτυξη έχετε επίσης την ευκαιρία να συμφιλιωθείτε με τον εαυτό σας, να τον σέβεστε και να τον αγαπάτε καθώς και να βάλετε εφικτούς στόχους αυτοβελτίωσης. Είναι μια ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία μέσα στην οποία έχετε την ευκαιρία για τη διερεύνηση και την αποδοχή των θετικών αλλά και των αρνητικών πλευρών του εαυτού σας.

Μπορείτε να θέσετε στόχους για τον εαυτό σας όπως:

βελτίωση της επικοινωνιακής σας ικανότηταςαπόκτηση αποτελεσματικής διεκδικητικότητας βελτίωση των διαπροσωπικών σας σχέσεωνβελτίωση της αυτοπεποίθησής σαςβελτίωση στην οργάνωση χρόνουαποτελεσματική ανταπόκριση σε σημαντικά ζητήματα εκμάθηση μεθόδων αυτοβοήθειας

με απώτερο στόχο να αντλήσετε όλο και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή σας.

Kapouleas

ΚΑΛΩΣΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΝΕΟ MAGAZINO

ΤΟ FREE PRESS ΤΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ!

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ...

το ΝΕΟ Magazino διασκεδάζετε και ενημερώνεστε:

και πολλά άλλα...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ανυπομονούμε να μας πείτε μας τα νέα σας και την άποψή σας.

  • Email
    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Τηλ.
    27520 99199
  • Διεύθυνση
    Γεν. Κολοκοτρώνη 12, Ναύπλιο, 21100

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Ενημερωθείτε για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή σας.

ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ; ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ...